Ocet jabłkowy w odchudzaniu

Po latach zapomnienia, wiele produktów popularnych w dawnej medycynie naturalnej, wraca do łask. Jednym z nich jest ocet jabłkowy, który już od starożytności był wykorzystywany jako lek na wiele dolegliwości zdrowotnych. Jego unikalne właściwości doskonale przydadzą się także w diecie odchudzającej.

Właściwości octu jabłkowego znane były już w starożytności. Ojciec medycyny, Hipokrates, polecał picie octu na wiele dolegliwości zdrowotnych. Ocet jabłkowy to prawdziwa skarbnica składników cennych dla zdrowia i urody. Zawiera przede wszystkim niemal wszystkie witaminy i minerały, jakich nasz organizm potrzebuje. Co więcej, w jego składzie znajdują się cenne substancje pochodzące z jabłek. Doskonałym przykładem są pektyny, które zwiększają swoją objętość w organizmie i mają mnóstwo właściwości odchudzających. Podobnie jest w przypadku wielu enzymów czy przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Oczyszczanie, odchudzanie, uroda

Picie codziennie octu jabłkowego to prosta droga do zdrowia, urody i pięknej sylwetki. Ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu, a jednocześnie dostarcza sporo witamin i składników mineralnych, które tracimy podczas odchudzania. Ocet z jabłek oczyszcza również organizm z toksyn i złogów, usuwa wodę nagromadzoną w tkankach, a także eliminuje skutki zakwaszenia organizmu. Zakwaszony organizm to bowiem nie tylko bóle głowy czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale również problemy z gubieniem nadmiernych kilogramów. Regularne picie octu jabłkowego szybko przynosi korzystne efekty – kilogramy szybciej lecą w dół, a przy tym można zauważyć ogólnie lepszą kondycję i samopoczucie. Poprawia się również stan włosów, cery i paznokci. Ocet jabłkowy działa więc kompleksowo na naszą urodę, a przy tym ma mnóstwo właściwości zdrowotnych – obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na serce i układ pokarmowy, koi nerwy, łagodzi stres, usuwa bóle głowy i oznaki zmęczenia.



Jak wybrać dobry ocet jabłkowy?

Jak pic ocet jabłkowy? Najlepiej codziennie rano, tuż po wstaniu z łóżka, a przed pierwszym posiłkiem. Wystarczy dodać dwie łyżeczki octu jabłkowego do szklanki wody, wymieszać i wypić. Komu niezbyt odpowiada kwaśny smak napoju, może dodać do niego łyżeczkę miodu lub wymieszać pół na pół z jakimś sokiem warzywnym. Oprócz regularności stosowania, ważna jest również sama jakość octu jabłkowego. Na sklepowych półkach często możemy znaleźć ocet o jasnej, słomkowej barwie, sprzedawany w przezroczystych butelkach. Właściwości takiego octu ą jednak znikome. Najlepszy ocet jabłkowy powinien być ciemny, mętny, zawierać na dnie butelki naturalny osad. Musi być sprzedawany w ciemnych butelkach, gdyż dostęp do światła słonecznego nieco niszczy jego właściwości. Dobry ocet jabłkowy powinien być nieklarowany i w stu procentach naturalny. Najlepiej, aby był wykonany z całych jabłek, a nie tylko z obierek czy odpadów po wytwarzaniu innych jabłkowych produktów.